Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Nyitó oldal

Tanulási módszer

Linkajánló

Magamról

Jogi nyilatkozat

Kapcsolat

Webhely térkép

Tanulási módszer

Nincs királyi út?

A legenda szerint I. Ptolemaiosz király megkérdezte Eukleidésztől, a híres görög matematikustól, hogyan lehetne a geometriát könnyebben megtanulni. „A geometriához nem vezet királyi út!” - válaszolta a tudós.

Eukleidész kora óta sokat fejlődött az oktatás-pszichológia. A tanulási folyamat – attól függően, hogy milyen utat választasz (illetve találsz meg) – lehet könnyű is és nehéz is. A tapasztalatom szerint az informatikai tárgyú könyvek szerzői – tisztelet a kivételnek – a hosszú rögös úton próbálják végigvezetni az olvasóikat. Bemutatják egy programnyelv elemeit, de igen keveset írnak arról, hogyan és mire lehet illetve érdemes használni az egyes utasításokat. (A szakmai hiányosság már csak hab a tortán! Több olyan weblapszerkesztéssel foglalkozó könyv is a kezembe került az évek során, amelyek szerzői nincsenek tisztában a HTML szabvány(ok) tartalmával és szellemével.)

A királyi út (?)

Meggyőződésem, hogy a weblapkészítés (is) olyan dolog, amit úgy a legjobb megtanulni, ha csinálja az ember. Ha most kezdesz el ezzel a területtel ismerkedni, akkor a következő módszert javaslom:

  • Olvasd el a Gyorstalpaló menüpont alatt leírtakat! Lehet, hogy nem lesz minden elsőre érthető és megjegyezhető – nem baj. A cél az, hogy egy átfogó képet kapj az előtted álló útról.
  • Válassz ki egy témát, amiről szívesen készítenél weblapot! (Például a hobbidról, egy kellemes kirándulásról, stb.)
  • A Sablonok menüpont alatt leírtak szerint tölts le egy sablont és készítsd el a weblapodat. Javaslom, hogy először csak a minimálisan szükséges változtatásokat hajtsd végre (menü módosítása, képek és szöveg cseréje).
  • Publikáld a munkádat! Keress egy ingyenes vagy egy évi pár ezer forintos díjért megvásárolható tárhelyet és töltsd fel a honlapodat! (Az ingyenes tárhelyeken általában a szolgáltató reklámja is megjelenik.) Regisztráld linktárakba, illetve a témádhoz kapcsolódó fórumokon népszerűsítsd a weblapodat! Azért (is) dolgoztál, hogy az eredményt másoknak is megmutasd.
  • A HTML és a CSS tanulása közben komolyabb módosításokat is végrehajthatsz a weblapodon. Ha valamelyik változtatás tetszik, akkor a honlapodat bármikor frissítheted a tárhelyeden.
Továbbtanulás

A webkalap.hu célja egy alapszintű tudás átadása. Az egyszerűség, az átláthatóság és az érthetőség fontosabb szempont, mint a HTML és a CSS lehetőségeinek teljes körű bemutatása. A webkalap.hu tartalma még bővülni fog, de a jövőben sem lesz rajta leírás minden egyes HTML tagról, attribútumról vagy CSS tulajdonságról. A linkajánlóban összegyűjtöttem néhány internet és szakkönyv címet, ahonnan mélyebb ismereteket is szerezhetsz.

Ha a weblapkészítést szeretnéd a szakmádnak választani, akkor két fő irány áll előtted. A HTML és a CSS mindkét szakterületen alapismeretnek számít.

A specialisták egy része a weblapok megjelenését fejleszti. Egy valóban profi egyedi weblap készítésében grafikai tervező is részt vesz. Szükség van képszerkesztői ismeretekre, grafikai és művészi érzékre. Szerintem weblap ergonómiai és alapszintű marketing tudással is rendelkeznie kell egy ilyen területen dolgozó szakembernek.

A másik csoportba tartoznak a programozók. Ehhez a szakmához elsősorban absztrakt matematikai gondolkodásmódra van szükség. Elengedhetetlen a JavaScript, a relációs adatbázisok (SQL) használata és még egy-két elterjedtebb programnyelv ismerete (például Java, PHP, ASP).

A webes technológiák ismeretének akkor is nagy hasznát veheted, ha nem kifejezetten weblapkészítéssel foglalkozol. Sőt azt gondolom, hogy azok profitálhatnak a legtöbbet az internet lehetőségeinek megismeréséből, akik valamilyen más foglalkozást űznek. Egy cégtulajdonos, egy marketinges vagy egy mérnök olyan módszereket vezethet be a saját területén, ami kimagasló hatékonyságot eredményezhet.

A honlap készítés sokak számára – így számomra is – egy új világot nyitott meg. A web nem csak szórakozásra, hírolvasásra vagy tanulásra használható. Az internet olyan lehetőségeket nyújt az elért eredményeink ismertetésére vagy például vállalkozások indítására, amelyek nemrég még elképzelhetetlennek tűntek. Egyelőre az emberek többségének fogalma sincs arról, hogyan lehet kihasználni az internet és a mögötte álló technológiák előnyeit. Az internet a kilencvenes években került ki a kutatóintézetek falai közül. Azóta széles körben elterjedt, de még kevés idő telt el ahhoz, hogy mindenki megértse az új technológiákban rejlő lehetőségeket. Ez a helyzet versenyelőnyt jelent azok számára, akik képesek elsajátítani és hatékonyan alkalmazni az utóbbi 10-20 évben kifejlesztett módszereket.

Tanuld meg a webes technológiákat! Fedezd fel ezt az új világot! Jó utat!Tőzsde és technikai elemzés érthetően