Nyitó

Gyorstalpaló

Tervezés

HTML

CSS

Sablonok

Bevezetés

Szintaktika

Dokumentum szerkezet

Általános attribútumok

Szöveg megadása

Linkek

Kép beillesztése

Táblázatok

Listák

Űrlapok

Szkriptek

Szintaktika - Nagybetű érzékenység

A HTML tagok neveit és az attribútumok neveit kis és nagybetűvel is lehet írni. Ez a szabály egyaránt érvényes a HTML 4-es és 5-ös verziójában. A szabály nem változott meg, a szokás viszont igen.

A 90-es években, amikor a HTML 4-es verziója született, a tagok és attribútumok neveit általában nagybetűvel írták. Így a szövegszerkesztőben könnyebb volt meglátni a kulcsszavakat. Ezt a kódszerkesztő programok (például a Context) fölöslegessé tették, mert kiszínezik a kódot. Az XHTML megjelenése volt a másik impulzus, ami megváltoztatta a gyakorlatot. A weblapfejlesztők egy része átállt az XHTML-re, amiben a tagok és attribútumok neveit kötelezően kisbetűvel kell írni.

Azon kívül, hogy igazodj a mostanra kialakult szokáshoz, még két ok van, amiért kisbetűvel érdemes írnod a tagneveket:

  • Megspórolod magadnak a SHIFT vagy a CAPS LOCK billentyűk megnyomását.
  • Megspórolod az olvasóid böngészőjének a tag- és attribútum nevekben szereplő nagybetűk átalakítását kisbetűvé. (A számítógép számára például a <table> és a <TABLE> teljesen különböző karakter kombináció. Ezért a HTML5 szabvány szerint a böngészőnek a tagnevekben szereplő nagybetűket kisbetűvé kell alakítani és utána megállapítani, hogy az átalakított tagnév egyezik-e valamelyik - a szabvány által definiált - tagnévvel.)

Alternatív nyelvtani szabályok »

Tőzsde és technikai elemzés érthetően